Kaniner

Humlebo Djur & Natur / Entreprenad

Uppdaterad 2018-08-01


2017 har Humleboets verksamhet med kaninerna funnits i 10 år.


Här kan du läsa om hur åren varit samt hur vi ser på framtiden

 


Kaninhållningsregler/Burmått från Jordbruksverket:


Klicka på denna Länk för info

Hyra kanin:

Just över sommaren kan det vara roligt att pröva på att bli ägare till en liten kanin.

Vi har ett antal för uthyrning. Vilken som passar just dig beror lite på dina önskemål. Jag behöver dock veta om hyresperioden gäller bara ett par veckor, över hela sommaren eller om kaninen kanske rent av möjligen kommer att bo kvar efter hyresperioden!?Utifrån detta försöker jag välja ut någon eller några som jag tror skulle kunna passa.


Priser:

Pris per månad: 250 kronor

Pris om det gäller bara för en vecka: 100 kr


Om kaninen blir sjuk eller skadad:

Givetvis har man som kaninägare (vilket du ju blir på sommaren) ett ansvar över djuret man åtagit sig att sköta. Den behöver tillsyn varje dag, åker man bort över ett par dagar behöver man ha en granne eller bekant som ser till att den får vatten och hö och skydd för sol. Skulle kaninen ändå bli sjuk eller skadad kanske den behöver tillsyn av veterinär. Vi har inte kaninerna försäkrade, utan tar du beslutet att den behöver ses till av en veterinär blir det du som får stå för den kostnaden. Alternativet är att du kommer tillbaka med kaninen till oss och vi kontaktar vår veterinär eller ser till att kaninen bli avlivad. Givetvis kan vi diskutera över telefon vad som är bäst för den lilla kaninen, men det kan ju vara så att jag inte har möjlighet att svara på samtal just när det känns som mest akut. Ansvaret att agera utifrån eget huvud ligger då hos dig. Är läget akut kanske du behöver ta hjälp av någon som kan avliva kaninen så att den slipper lida. Att olyckor sker eller att sjukdomar uppstår är givetvis något som kan hända, även om vi givetvis håller tummarna för att allt ska fungera bra och så inte ske.


Tillbehör:

Vi har uteburar (bättre begagnade) och några inneburar att hyra ut med kaninen. Du hyr dem under hela perioden för 100 kronor extra. Du behöver införskaffa lite hö som ju är grundfodret till kaninen (även på sommaren och även om den äter en massa gräs). Det finns att köpa på Ica. En sitthylla vill kaninen ha då den gillar att kunna hoppa upp på något.  Har jag inte tillgång till ett hus eller annan bra och stabil låda så tar jag en stubbe som den kan hoppa upp på, det brukar den gilla. Som matskål och vattenskål duger ju egentligen vad som helst. En vattenflaska kan vara bra som komplement till vattenskålen, just ifall kaninen välter ut vattnet just när det som varmast och soligas. Vattenflaska kan du låna med av mig. Sele finns också att låna av mig om du skulle vilja prova att låta den gå i en sådan. Gissar att den är ovan vid detta men varför inte prova och se om det är något den uppskattar!? Kanske inte, men man vet ju aldrig.)

 

Kaninerna på Humlebo


Sedan några år tillbaka har kaninantalet på Humlebo växt.Varför det flyttade hit kaniner från första början var för att vi allihop är djurvänner och tycker det varje gång är lika hemskt att höra ”jag har tröttnat på min kanin, vet du någon som kan ta hand om den”. Därför har här blivit fler och fler ”stackars” kaniner som ingen vill ha.Efter hand har detta med kaninerna växt till ett intresse och, precis som med allt annat man ger sig in i, visar det sig vara en hel vetenskap.I dag bor det ett stort antal kaniner i den numer utbyggda kaningården. Ett uppfödarnummer har införskaffats.Kaninerna som numer föds upp på gården är av raserna Dvärgvädur och Lejonhuvad Dvärgvädur.Varje år tas ett handfull ungar på de olika avelsparen. Eftersom båda kaninraserna är väldigt lugna och trevliga passar de utmärkt som både barn och kelkanin.I  och med att det också är många barn som kommer till oss och hälsar på så är kaninungarna vana vid både folk och kel.Alla kaninerna bor ute och säljs med förbehålls att om det inte fungerar eller känns rätt så är de välkomna tillbaka hit till mig. Jag ger också gärna hjälp och support.Uppfödarnummer P10, vilket innebär att jag är medlem i SKAF (Sveriges kaninaveslföreningars Riksföbrund). Har genomgått grundkurs i kaninuppfödning.